"Óóóó, máte nový účes?"... "Nie... Len mi dieťa vytrhalo z hlavy polovicu vlasov."

Smejete sa?... Hmm... Keby ste boli na mojom mieste, neviem, neviem (teraz, ako mi dorastajú, je to fakt nafigu). Prečo tento titulok? To len aby ste vedeli - tiež je to súčasťou nosenia :) Ako to? 

V živote malého nosenca príde čas, kedy mu už nosenie vpredu prestane stačiť. Je zvedavý, všetko chce vidieť a z tejto pozície má jednoducho "zlý" výhľad. Vtedy prichádza nová výzva, a to naučiť sa viazať dieťa na bok alebo na chrbát. A sme pri koreni veci :)

Keď si spomeniem na svoje začiatky viazania Mateja na chrbát, objavuje sa mi na perách úsmev :) Naozaj. Bolo to veľmi vtipné obdobie, aj keď vtedy mi to tak nepripadalo (skôr som mala nervy na dranc) :) Moje najväčšie akrobatické kúsky sú spojené s jeho vykladaním na chrbát. No, čo vám poviem, vyskúšala som viacero spôsobov a najradšej vtedy, keď nikto nebol doma. Lebo tie pohľady... "Si si istá???!!!" No nebola som! Ale čo už, keď už! Keď som to tak veľmi chcela? :)

Jeden z mojich prvých pokusov :)
V tomto veľmi neistom období môžu nastať dve veci - buď to vzdáte a radšej prejdete na nosenie v nosiči, alebo si poviete "Dám to!!!" a do nemoty skúšate :) Čo je lepšia cesta? Na to si musí odpovedať každý nosiaci rodič sám. Ale poviem vám jedno - v prvom rade to potrebuje cvik. A keď už konečne (po týždňoch a možno mesiacoch) konečne prídete na systém, "DÁTE TO!!!". Verte mi, že v tom momente zažijete pocit, aký zakúša športovec, ktorý vyhral olympiádu, alebo horolezec, ktorý zdolal Mount Everest. A fakt to stojí za to, lebo ten pocit nosenia si zamilujete a vaše dieťa spolu s vami ;)

Ako na to? Môžem sa s vami podeliť s tým, čo pomohlo mne :) Tu je teda zopár mojich rád :)

  • polustrujte trochu na youtube a poštudujte si nejaké veci ohľadom nosenia na chrbte (možnosti a spôsoby vykladania dieťaťa, základné úväzy). Získajte základný prehľad. Ak nie ste ten typ, oslovte najbližšiu poradkyňu nosenia - tá už vie to, čo potrebujete vedieť vy a poskytne vám hotové informácie + prakticky si to s vami prejde :)
  • dajte dieťaťu šancu zvyknúť si na chrbát. Predsa je to preň úplne nová pozícia, ktorá sa mu nemusí páčiť. Prv ako začnete nejaké hókusy-pókusy, ukážte mu výhody tejto novej perspektívy. Najlepšie formou hry (napr. si ho vyložte na chrbát bez šatky a hrajte sa na koníka alebo niečo podobné - bude s tým mať spojený dobrý pocit :) ). Ak vaše dieťatko zo začiatku nosenie na chrbte odmieta, nevzdávajte to. Počkajte nejaký čas a skúste to znova. 
  • za každých okolností zaistite bezpečnosť dieťaťa. Prakticky to znamená, že keď ho budete potrebovať dať rýchlo dole, musíte mať pripravený priestor, kde môže mäkko a bezpečne pristáť :) Môže sa to stať, keď sa nebudete vedieť z úväzu "vymotať", alebo ak sa s viazaním babrete príliš dlho. Dieťa sa začne nudiť a nájde si inú zaujímavú aktivitu, prípadne sa sústredí na svoj cieľ - dostať sa dole, kde je viac možností ako sa zabaviť :) (napr. začne byť na chrbte veľmi akčné, môže sa od vášho chrbta odtláčať, sťahovať nohy, robiť prudké pohyby a pod.). Preto to skúšajte nad posteľou alebo pokľačiačky. Ak pri sebe niekoho "znesiete" a nebude vám zbytočne vyrábať stres, môže vám ho zo zadu istiť. Mne sa osvedčilo, že počas celého viazania som dieťa zo zadu striedavo pridŕžala rukami (buď pod zadkom, alebo rovno za stehno).
  • keď si už vyberiete konkrétny spôsob vykladania dieťaťa a úväz, niekoľkokrát si to prezrite vo videonávode, aby ste vedeli, ako po sebe nasledujú jednotlivé kroky viazania. Veľakrát budete mať "málo" času na viazanie (z vášho pohľadu). Preto majte jasno čo za čím nasleduje, aby ste ten čas čo najviac "skrátili" (aj keď sú deti, ktorým je to jedno :) Vtedy ste vyhrali a doprajte si času koľko len chcete :) ). Mne v začiatkoch veľmi pomohlo, keď som si jednotlivé kroky napísala na papier. Ten som pri viazaní mala vždy pred sebou.
  • keď už máte "zmáknuté" videonávody (stačí jeden, ktorému rozumiete najviac :) ), vyskúšajte si najprv uviazať plyšového maca, alebo vankúš (oni trpezliví sú, na rozdiel od vášho dieťaťa :D).
  • keď sa už rozhodnete ísť na vec, vopred si všetko pripravte (miesto, šatku, dieťa, hračku, prípadne ten stručný popis jednotlivých krokov, keby ste ich v tom strese zabudli).
  • k tej vyššie spomínanej hračke - ak naozaj nechcete mať vytrhanú polovicu vlasov, dajte dieťaťu do rúk hračku, ktorou sa bude počas vášho viazania zabávať. Nemusí to fungovať na prvý krát (vlasy sú veľké pokušenie), ale časom to zaberie :) Nemusí to byť len hračka :) Tvorivosti sa medze nekladú :) Matej mal v rukách všeličo - mucholapku, gumenú kačku, teplomer, odsávačku na sople, ovládač na TV, varechy od výmyslu sveta... To nič, účel svätí prostriedky ;)
  • a nakoniec "Skúšať, skúšať, skúšať" už so samotným dieťaťom. Stále a dookola, kým to "nedostanete do rúk" :)
Môže prísť na vás kríza... Môže. Budete mať chuť to vzdať, hodiť šatku do kúta a už nikdy o ňu nezakopnúť. Aj ja som takú krízu mala a nebola len jedna :) Vtedy som si povedala: "Čo je nemožné ľuďom, je možné Bohu" (Lukáš 18,27) V modlitbe som to odovzdala a dnes vidieť, že Ježišovi to ľahostajné určite nebolo ;)
Na záver chcem len dodať, že keď som to zvládla ja, určite to zvládnete aj vy ;) Nebojte sa toho. Keď tie prvotné ťažkosti prekonáte, určite to neoľutujete :) A keď už nájdete odvahu vyjsť takto s dieťatkom von, budete sa len usmievať nad komentmi okolia typu: "To ste si ho tam dala sama?" No áno :)

Linky, kde nájdete prehľadné a zrozumiteľné videonávody viazania dieťaťa na chrbát:
Hanka Vonzínová - nájdete TU.
Wrap you in love - nájdete TU.
Inštruktážne video v AJ s polopatistickým vysvetlením ako na to - nájdete TU.
Môj TOP spôsob vykladania dieťaťa na "Supermana" :) - nájdete TU.
Bezpečný spôsob presunu dieťaťa na chrbát pre začiatočníkov - nájdete TU.

Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky