Dojčenie na verejnosti - patrí sa, či nepatrí?

Skôr ako rozbehnem tento príspevok, na úvod vám dávam do pozornosti tento obrázok s otázkou: Čo vás prvé napadne, keď sa naň pozriete?

Zdroj: www.buzfeed.com (kompletný link TU)

Čo napadlo mňa? Hmmm... Že toto je obraz paradoxnej reality nášho vnímania sveta: pohľad na polonahú ženu na bilboarde je pre nás "v pohode", zatiaľ čo od dojčiacej matky na lavičke odvraciame zrak... Prečo je to tak? Netrúfam si povedať... Asi je to o hodnotách a prioritách, ktoré vyznávame... 

Na mieste je otázka: "Čo s tým?" Áno, môžeme sa na to "len pozerať"... Ale naozaj toto chceme? V tejto súvislosti je podľa mňa výstižný výrok sv. Františka z Assisi: "Bože, daj mi pokoj, aby som prijal to, čo nemôžem zmeniť. Daj mi odvahu zmeniť to, čo zmeniť môžem a mám. A ešte mi daj múdrosť spoznať ten rozdiel." Viem, že sú medzi nami aj  mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemohli, alebo nemôžu dojčiť svoje bábätko (napr. zo zdravotných dôvodov, kvôli "nešťastnému" prístupu v pôrodnici, chýbajúcej podpore okolia a odbornej pomoci v krízových obdobiach dojčenia). Ale to, čo chcem povedať, hovorím všetkým mamám - dojčiacim aj nedojčiacim - MÁME K TOMU ČO POVEDAŤ! My to môžeme a máme zmeniť! MY, dojčiace mamy, tým, že budeme viesť naše deti, rodinu a aj svoje okolie k tomu, že je to normálne, a VY, nedojčiace mamy, tým, že budete hovoriť a svedčiť o tom, čo všetko vám k tomu skomplikovalo cestu - aké chyby alebo nedostatky, ktoré sa dajú odstrániť, aby to napr. pri ďalšom bábätku už "fungovalo". 

Možno nás to bude stáť niekoľko krivých pohľadov, neprimeraných komentárov, prípadne otvorenej konfrontácie. Ale to, čo nič nestojí, za nič nestojí. A ja verím, že časom budú samozrejmosťou aj také situácie, ktoré zobrazujú tieto fotografie zo 40-tych rokov minulého storočia:

Zdroj: www.buzfeed.com (kompletný link TU)
Patrí sa dojčiť na verejnosti, alebo nepatrí? Na túto otázku si musí nájsť odpoveď každý sám... V tejto súvislosti ma napadol úryvok z Nového zákona: "Boh si vyvolil, čo je vo svete bláznivé, aby zahanbil múdrych; Boh si vyvolil, čo je vo svete slabé, aby zahanbil silných; Boh si vyvolil, čo je vo svete neurodzené a čím sa pohŕda, to, čo nie je nič, aby obrátil na nič to, čo je, aby sa nijaký človek nemohol pred Bohom vychvaľovať." (1. list Korinťanom 1,27 - 29)

Ak je bláznivé dojčiť dieťa do 2 rokov a viac, tak buďme "blázni".
Ak je odmietnutie odporúčania ukončiť dojčenie a nahradiť ho umelým mliekom slabé, tak buďme "slabí".
Ak je dojčenie bábätka na požiadanie všade tam, kde to potrebuje, neurodzené a hodné pohŕdania, tak buďme "neurodzení".
Lebo to, čo sa v súčasnom svete považuje vedou za 100% overené, "normálne" a "správne", časom nemusí znamenať nič ;)

Do nosenia a do dojčenia priatelia ;)


Pozn. na záver: Ak by ste si chceli prečítať aj chlapský pohľad na vec, príspevok nájdete TU ;)

Komentáre

  1. Katka, krasne napisane xxx Aj Tvoje slova, aj tie od chlapa, uzasneho MK ;) Dnes som v MCcku mala taku radost, lebo kam som pozrela, sa hrali deti, no ked potrebovali, odbehli k mamkam sa pritulit, najest, napit, upokojit, odohnat boliestku...alebo sa im len tak pripomenut. Tak mi vtedy napadlo - I'm breastfeeding. What's your superpower ;)?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Teším sa, že sme na "jednej vlne". Nech je nás čím ďalej, tým viac ;)

      Odstrániť
  2. Katka, opäť ďakujem za krásny a veľmi povzbudivý blog! Už sa teším na ďalší :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky