Zuzana Roháčková: Dôležitý ocko


Zuzana Roháčková

Tak už je to tu. Čaká ťa rola ocka. Chaos, čo? A tvoja žena dokonca chce, aby si šiel k pôrodu! Nuž, dieťatko je vaše spoločné dielo. Od začiatku až do konca. Ak ku pôrodu z rôznych dôvodov nechceš alebo nemôžeš ísť, skús navrhnúť kamarátku alebo dulu. V takej silnej situácii, ako je pôrod, by nemala byť sama. Neboj sa, očakáva sa od teba hlavne to, aby si tam bol.

Predpokladám, že po pôrode si hrdý tato a o vašom prírastku už vedia všetci naokolo. Ale možno sa toho aj trošku bojíš. Už nie ste dvaja, stali ste sa rodinou s dieťaťom. Je možné, že po počiatočnej eufórii z toho, že máš dieťa, prídu zakrátko aj ťažké chvíle. Ak si si myslel, že pôrodom sa všetko skončilo, si na omyle. Teraz sa všetko len začína. Tvoja manželka či partnerka je v nemocnici. A možno si nečakal, že bude plakať. Niekedy aj celkom dosť. A určite si neočakával, že dojčenie je taká veda. Že to niekedy bolí (a poriadne!), že sestričky v nemocnici často nie sú až také nápomocné pri dojčení, ako by ste obaja predpokladali. Možno ste čakali, že to proste pôjde samo. Dieťa sa prisaje a bude piť. Žiaľ, často to tak nie je. Mamina je potom vynervovaná, vyplakaná, dieťatko tiež. A ty nevieš, čo máš robiť. Chceš pre svojich milých len to najlepšie, chceš, aby prestala plakať ona aj ono. Uffff.... A čo teraz? Ak si kedysi videl v parku spokojné bábätko s pusou plnou fľaše, rýchlo na to zabudni. Problémy treba riešiť. Problémy s dojčením sa dajú riešiť aj inak ako fľašou s umelým mliekom. Marketing výrobcov umelého mlieka je naozaj skvelý. Nenechaj sa presvedčiť a nebež kúpiť krabicu umelého mlieka, lebo to už nevládzeš počúvať. Radšej zavolaj poradkyni pri dojčení alebo skúsenej oddojčenej kamarátke. Dojčenie je pre dieťa to najlepšie. Kiež by ste to spolu zvládli!

Tvoja žena možno bude v prvých dňoch a týždňoch viac plakať. Psychický stav po pôrode je veľmi chúlostivou vecou každej ženy. Takmer každá žena prejde po pôrode cez štádium sĺz, pochybností o sebe samej a podobnými stavmi. Zvlášť ak rodila v rutine slovenských pôrodníc, s mnohými nevhodnými zásahmi, s nepodporou dojčenia.  To jednoducho tak je. Musí vyplakať tehotenské hormóny, aby nabehli mamičkovské :-). A niekedy fakt platí, že keď potečú slzy, potečie aj mlieko. Nech sa napätie vyplaví von. Buď jej oporou. Objím si ju, povedz jej, že je skvelá, že jej to dobre ide. Veľmi to potrebuje. Ubezpečiť sa, že jej najbližší pri nej stojí.  

Si dôležitý aj pre svoje dieťa, nielen manželku. Tráv spolu s nimi veľa času. Ak môžeš, aspoň v prvých dňoch si zober dovolenku a staraj sa o nich. Hovorí sa, že tak, ako sa niekto stará o matku, tak sa matka bude vedieť starať o svoje dieťa. Kopírujem myšlienku z knihy Slzy po porodu - "Rozhodujúca je vraj kvalita stráveného času, nie jeho množstvo, znie argument na obhajobu otcov. Pre dieťa a matku však kvalita tohto drahocenného času závisí práve od jeho množstva."

Rátaj s tým, že tvoja žena bude nabitá prolaktínom, ktorý uvádza samice do stavu pohotovosti. Žena sa k svojmu dieťaťu správa veľmi ochranársky, zabúda na svoje potreby, spí len ako na vode, každé zamrnkanie dieťatka ju preberie. Pre muža je dosť podstatné vedieť, že prolaktín znižuje libido. Proste vzťah medzi kojencom a matkou má v období dojčenia prednosť. Sexuálny záujem o partnera v tomto období klesá. Neboj nič, prejde to :-)

Neváhajte svoje bábätko zobrať k sebe do postele a aj ho nosiť, koľko potrebuje. Napriek kuvičím hlasom z každej strany, ktoré pre týmto luxusom varujú. Láskou neublížite, práve naopak! Nebojte sa dlhého pásu látky, čo treba voľajako okolo seba obtočiť. Šatka je skvelý pomocník pri starostlivosti o bábätko. Bábätko je v objatí a je mu dobre. Tam bolo deväť mesiacov a je mu prirodzené byť tam aj naďalej. Dáva mamke dve voľné ruky, čo je pri bábätku vzácnosť. A slobodu. Kočík je niekedy väzenie. Úzke dvere. Obrubníky. Sneh. Šatka je sloboda! Výlet do lesa, či vybavovačky na úradoch sú zrazu možné. A ak si materiálny typ, tak napriek tvojim pochybnostiam stojí za to investovať do nosenia bábätka v šatke alebo ergonomickom nosiči aj nejaké peniaze.

Mať dieťa nie je luxus. Nepotrebuje drahú výbavičku, luxusné oblečenie, ani postieľku s baldachýnom. Dieťa potrebuje svoju mamu a jej blízkosť. A mama - potrebuje TEBA. Na objatie, povzbudenie, vyliatie sa, na rozprávanie sa aj o inom ako o mačičkách a zajačikoch. Buď jej oporou. Máš na to! Hovorí sa, že žena kvitne po boku milujúceho muža. Prajem ti, aby si mal doma nádhernú kvetinu, o ktorú sa budeš s láskou starať. Vynosila a porodila vaše dieťa, neúnavne sa o neho stará... Zaslúži si to!


Bc. Zuzana Roháčková
Laktačná poradkyňa OZ Mamila
Dula vo výcviku OZ Slovenské duly 

Komentáre

Obľúbené príspevky