Klokanky NIIEEEE!!! (???)

Ešte raz opakujem: Klokanky naozaj NIE!!! Možno sa pýtate: "Ale prečo?! Veď je to tiež nosič! A nestojí také "nekresťanské" peniaze! (Naozaj?) Veď ho vyrábajú "overené" a známe značky, ktoré ponúkajú kvalitné kočíky, odsávačky na mlieko, náučné hračky, oblečenie,... (bla, bla...)". Áno, tieto firmy môžu vyrábať známe a overené hračky, kočíky, atď. Ale ešte raz opakujem: Klokanky jednoducho NIE!!!

Prečo si nedám povedať? Viete, je to ako s 10. Božími prikázaniami. Sú to pravidlá alebo značky "cestnej premávky", aby sme v živote bezpečne došli do cieľa. Ak sa ich držíme, cesta ubieha bez nejakých väčších komplikácií. Ale keď sa rozhodneme robiť veci po svojom s tým, že ich ignorujeme, za najbližšou zákrutou nás čaká "búračka".

A presne takto je to aj s nosením v klokankách. V dávnejšom príspevku (nájdete ho TU) som popísala základné zásady ergonomického nosenia. Tie predstavujú  pre nás, nosiacich rodičov, značky, ktoré nám pomáhajú k tomu, aby naše dieťa aj v 18. rokoch mohlo mať rovný chrbát a zdravo vyvinuté bedrové kĺby. A klokanka? Tá všetky tieto zásady PORUŠUJE!

Ako to? Dobre si prezrite nižšie uvedené obrázky, ktoré porovnávajú klokanku (čiernej farby) a ergonomický nosič (tyrkysovej farby):

Osoby na fotografiách: Tatiana Nováková (poradkyňa nosenia OZ Nosma) a Dávidko :)
Autor fotografií:
Brano Novak Photography


A teraz skúste spolu so mnou zodpovedať tieto otázky, ktoré sa odvíjajú od spomenutých zásad ergonomického nosenia:
  1. Je dieťatko v klokanke podsadené (tzn. má kolienka vyššie ako zadoček)? - NIE, nie je, pretože v klokanke dieťaťu látka medzi nožičkami nesiaha od kolienka po kolienko.
  2. Má dieťatko v klokanke zaguľatený chrbátik v tvare "C"? - NIE, nemá, pretože pevná a tuhá chrbtová opierka mu to ani neumožňuje. Jediné, čo dieťaťu dovolí, je nebezpečné zakláňanie sa (akoby do luku).
  3. Má dieťa možnosť vychyľovať sa do strán? - ÁNO, pretože klokanka ho nepodopera z každej strany. Zároveň je medzi dieťaťom a nosiacim rodičom príliš veľa priestoru, ktorý sa dá len ťažko korigovať.
  4. Je dieťa vo výške, že mu môžete dať bez veľkej námahy bozk na čelo? - NIE, je omnoho nižšie. To spôsobuje nižšie ťažisko pri nosení, z ktorého nosiaci rodič časom pociťuje veľkú záťaž a bolesti chrbta.
  5. Neumožňuje klokanka nosiť dieťa tvárou od seba? - NIE, umožňuje, pričom ak je dieťatko zahltené veľkým množstvom podnetov, nemá sa pred nimi kde "skryť".
Na trhu nájdete veľa nosiacich pomôcok. A tým, že v súčasnosti nastal akýsi "boom" nosenia, mám pocit, že výrobcovia sa pretekajú, čo "nové" vymyslieť a chytiť si tak potencionálneho zákazníka. Nenechajte sa tým zmiasť a pokúste sa udržať si nad tým nadhľad. Ak sa vám to nedarí a vy máte v hlave čoraz väčší zmätok, obráťte sa na skúsenú nosiacu mamičku, alebo poradkyňu nosenia, ktoré už vedia, kde je v tejto spleti možností "sever" ;) 

Len pre základný prehľad, na nasledujúcom obrázku nájdete rôzne možnosti nosiacich pomôcok (vhodných, nevhodných a dokonca nebezpečných), ktoré vám dnešný trh ponúka:

Zdroj: Babywearing Singapore (celý link TU)
 
Ak chcete nosiť svoje dieťatko, je na vás v čom a ako. Toto právo vám nik nevezme (aj keby to malo byť celý čas v klokanke). Lebo či v tom, či v onom, to, že svoje dieťatko nosíte, má preň obrovské benefity. Ale Boh nám všetkým dal inteligenciu a múdrosť "aby ste vedeli rozoznať, čo je lepšie" (Filipanom 1,10) Tak prečo to nevyužiť ;)

Do nosenia priatelia ;)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ak by ste sa o tom chceli dozvedieť viac, prikladám vám odkazy na výborné články ohľadom problematiky ergonomického a neergonomického nosenia: 
  • podrobné názorné porovnanie rozdielov medzi ergonomickým a neergonomickým nosením nájdete TU;
  • veľmi pekný príspevok, prečo nenosiť dieťatko tvárou "do sveta" nájdete TU;
  • používania klokaniek a chodítok s popisom následkov pre dieťa nájdete TU (pohľad lekárov) a TU (pohľad fyzioterapeutky);
  • recenzie na najznámejšie klokanky nájdete TU.

Komentáre

Obľúbené príspevky