Recenzia: "Budem ťa milovať a ctiť"

Dnes trochu vybočím z tém, ktoré sem bežne dávam (aj keď nie úplne :) ). Chcem sa s vami pozdieľať so svojimi dojmami z jednej knihy, ktorú som pred pár týždňami náhodou dostala do rúk. Jej názov je už v titulke príspevku - "BUDEM ŤA MILOVAŤ A CTIŤ". Pekné, však? Tí, ktorí vstúpili do manželstva a mali cirkevný sobáš, tak možno uvažujú: "To mi niečo hovorí... Dačo také zo mňa vyšlo pri manželskom sľube pred oltárom... Či?" Áno, áno, spomínate si dobre :)

Autorom tejto knihy je Richard Vašečka. Aj toto meno vám môže niečo hovoriť, najmä ak trochu sledujete politické dianie na Slovensku. Avšak Richard (napriek tomu, že sa osobne nepoznáme, si dovolím oslovovať ho v tomto príspevku krstným menom) nie je len politik. Ako som sa dočítala, je manželom, otcom 4 detí, stredoškolským učiteľom a zároveň vedie katolícke spoločenstvo Nový Jeruzalem (web tohto spoločenstva nájdete TU). Zároveň publikuje a vedie rôzne projekty zamerané na manželstvo, rodinu, vzdelávanie a i.

Ale vráťme sa ku knihe... O čom je? Hmmm... O manželstve... Rodičovstve... Vzťahoch... Avšak keby som zostala len pri tom, nepovedala by som úplnú pravdu... Keď som uvažovala nad tým, ako vám to presnejšie opísať, prvé, čo mi napadlo bolo, že hovorí o Božom poriadku... O Božom poriadku v manželstve, rodičovstve, vo vzťahoch a ich základných stavebných kameňoch - láske, vzájomnej úcte a poslušnosti. Kamene, ktoré dnešný svet buď skresľuje na karikatúru, alebo to vníma ako niečo zastaralé, či pohoršujúce (najmä dnešný liberalizmus). Možno sa pýtate: "A čo má s tým Boh vôbec spoločné?!" No všetko... Pretože On je ten, ktorý manželstvo "vymyslel" a ustanovil ;) A kto iný stanovuje pravidlá, či účel používania diela ako tvorca sám? Preto je namieste zamyslieť sa nad tým, "či môže hrniec povedať svojmu hrnčiarovi: Ničomu sa nerozumieš?" (Izaiáš 29,16)

Ak otvoríte túto knihu, čakajte priamosť. Viac ako 50% obsahu tvoria citáty z Biblie alebo Katechizmu katolíckej Cirkvi (ďalej len KKC). Teraz si asi viem predstaviť, čo vám napadlo: "Och, tak to nič pre mňa!" Rozumiem vám... U mňa osobne bola vždy veľká vzbura voči oficiálnym dokumentom Katolíckej Cirkvi (vnímala som ich ako ťažkopádne, zaväzujúce, príliš dogmatické). Napriek tomu, že v roku 2008 som vo svojom živote zažila silné osobné obrátenie vo viere, táto vec sa tým vôbec nezmenila. Preto aj keď som siahala po kresťanskej literatúre, podobným dokumentom som sa vyhýbala a preferovala skôr "voľnejšie" písanú kresťanskú literatúru (Top boli a aj sú u mňa manželia Eldredgeovci). Ale musím uznať, že Richardovi sa jeho knihou podarilo "nemožné" - to, aby som sa zamyslela, pochopila a uznala mnohé zmysluplné veci a odporúčania, ktoré KKC manželom, či rodičom do života ponúka.

Ak dostanete do rúk túto knihu, musím vás varovať - to, čo budete čítať, sa vám vôbec nemusí páčiť. Môže sa dokonca stať, že vo vás zahorí taký hnev, že ju šmaríte do kúta a nikdy ju nebudete chcieť vidieť. Ak práve vy budete tento prípad, chcem vás povzbudiť - nelámte nad ňou ešte svoju palicu :) Je skvelé, že vo vás vyvolala reakciu (úplne jedno akú). Nechajte ten hnev a pohoršenie vyprchať a vráťte sa k nej. Možno sa dotkla vecí, ktoré bolia, krvácajú, alebo ste ich zamkli do svojej "13. komnaty" a už nikdy nechceli vytiahnuť. Ale hovorím vám - teraz prišiel čas vášho uzdravenia, teraz prišiel čas vašej obnovy a nastolenia nového začiatku vo vzťahoch :) Nebojte sa toho. Dovoľte aj skrze túto knihu Ježišovi vstúpiť na vaše "zakázané územie" a zakúste to, čo sľubuje v Biblii: "Hľa, ja ti obviažem ranu, vyliečim a uzdravím ťa a odhalím ti poklady pokoja a pravdy." (Jeremiáš 33,6)

Ty, čo toto čítaš a niečo podobné prežívaš, dovoľ Mu to urobiť pre teba, tvoje manželstvo a deti. Nič nemôžeš stratiť, len získať ;)

Nechcem vám tu písať, aký je presný obsah a kapitoly - toto nie je klasická recenzia. A aj tak, Božie slovo je špecifické tým, že u každého človeka má moc dotknúť sa iného miesta v jeho živote a toto nie je mojou úlohou nahrádzať. Skôr vás chcem inšpirovať, že stojí za to si ju prečítať. Lebo tak, ako aj ja, môžete pri jej čítaní zažiť, aké je "živé Božie slovo, účinné a ostrejšie ako každý dvojsečný meč; preniká až po oddelenie duše od ducha a kĺbov od špiku a rozsudzuje myšlienky a úmysly srdca." (Hebrejom 4,12)

Do nosenia a čítania priatelia ;) 

Komentáre

  1. Milovat a ctit je pre mna jednym z najhorsich zazitkov poslednej doby. a to som byvala reholna sestra, nevidite to skryte zlo? Zlo skryte v predsudkoch a absencia vacsej otvorenosti? ja viem ze vela veci je ovplyvnenych vychovou, a vy ste mozno spokojna, ale keby ste navstivili rodiny, kde zeny kvoli tymto predsudkom trpia, a zbytocne, tak by ste sa aj vy zlakla. lebo to utrpenie je velke a zbytocne. a mozno nie, mozno by ste bola tvrda ako ja kedysi a vysledkom by bola znetvorena Bozia, vlastne ludska, spravodlivost.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky