Ring Sling

S Matejom na našom
výjazde do okolia :)
Prichádza leto a s ním aj krásne slnečné dni :) Preto si myslím, že téma Ring sling-u je aj v tejto súvislosti jedna z tých aktuálnejších :) Prečo? Je rýchly, skladný, vhodný pre novorodenca, aj batoľa. Zároveň je vzdušný a bez zbytočných vrstiev navyše :) Čo viac si v 30-stupňových horúčavách môžete priať? :D

Pre tých, ktorí nie sú až tak do problematiky nosenia zasvätení, Ring sling (ďalej len RS) je krátka šatka, ktorá je na jednom konci zakončená krúžkami. Môžete sa stretnúť s dvoma typmi - riaseným a skladaným, ktoré sa líšia spôsobom zapošitia krúžkov. Dĺžka sa môže pohybovať od 1,8m do cca 2,2m. Špecifikom je, že váha dieťaťa je koncentrovaná na jedno rameno (výnimkou sú niektoré chrbtové úväzy).

Keďže pri nosení v RS je viac zaťažovaný chrbát, používa sa skôr pre krátke a rýchle presuny, alebo v prípadoch, keď potrebujete mať dieťa na boku a nechce sa vám babrať s dlhou šatkou (ako napr. mne :) ). Nosiaci rodičia, ktorí majú zdravotné problémy s chrbtom, sa s týmto vynálezom veľmi "kamarátiť" nebudú, keďže spôsobuje jednostrannú záťaž.

Ako si RS vybrať? Určite zohľadnite:
  • váhu dieťatka (u väčších detí je potrebný RS s vyššou nosnosťou, u menších zase z tenšieho a prispôsobivého materiálu; prípadne skúste v jednom skombinovať obe vlastnosti :) )
  • vašu konfekčnú veľkosť 
  • účel používania (ak v ňom chcete skúšať aj chrbtové úväzy so zaťažením oboch ramien, potrebujete čo najdlhší)
  • materiál, ktorý preferujete (podobne ako pri šatkách, je veľmi pestrý; na trhu sú dostupné čisto bavlnené RS alebo s obsahom rôznych prímesí, napr. ľanu, konope, hodvábu, repreve, bambusu a i.).

RS má nesporne veľa výhod :) Napr. je v ňom jednoduchšie dojčenie - dieťa je hneď pri "zdroji" a zároveň si ho dokážete posunúť do potrebnej výšky bez väčšej námahy :) Je praktickým pomocníkom pri bezplienkovej komunikačnej metóde (viac sa o nej môžete dočítať TU), keďže nemusíte celý úväz prácne rozväzovať a naväzovať späť :) Pri nosení na boku umožňuje dieťaťu širší rozhľad, takže sa vám v šatke toľko nekrúti a nevykláňa ako pri nosení vpredu :) Zároveň máte aj vy pred sebou trochu viac priestoru, čo vám umožní robiť aktivity, ktoré boli s dieťaťom vpredu obmedzené (napr. pri varení). V prípade potreby (napr. pri uspávaní) si ho dokážete veľmi rýchlo presunúť dopredu a táto rýchlosť platí aj vtedy, keď ho potrebujete dostať na chrbát.

Videonávodov ako RS používať, je neúrekom :) Niektoré sú podarené viac, niektoré menej :) Ja vám sem prikladám tie, ktoré sa mne osobne osvedčili :)

Použitie RS pri nosení na boku (ďalšiu alternatívu nájdete TU):


Zmena polohy v RS - presunutie dieťaťa z boku, dopredu a späť:


Nosenie dieťaťa na chrbte:
  • so zaťažením jedného ramena pre deti, ktoré už samostatne sedia:

  • so zaťažením jedného ramena aj pre nesediace deti (odporúčam mamičkám, ktoré už majú zvládnuté chrbtové úväzy s dlhou šatkou):

  • so zaťažením oboch ramien (odporúčam mamičkám, ktoré už majú zvládnuté chrbtové úväzy s dlhou šatkou):



Ak nevlastníte RS, ale zato máte doma krátku šatku a ringslingové krúžky, môžete si ho "vyrobiť" :) Návod na nešitý RS nájdete TU. Samozrejme, RS si môžete ušiť aj sami - postup ako na to, nájdete TU. Ďalšie fajn videonávody a tipy (napr. ako v RS dojčiť, nosiť novorodenca, či dieťa správne podsadiť a i.), nájdete v ďalších odkazoch pod príspevkom :)

Moje skúsenosti s používaním RS

Kedy som prišla RS "na chuť"? No, prvotným impulzom bolo, že Matej kvôli obmedzenému výhľadu pri nosení vpredu už nevedel vydržať v kľude a nosenie na chrbte mi zatiaľ veľmi nešlo (resp. vôbec :D ). Keďže som nemala nervy na motanie dlhej šatky pri bočných úväzoch, ohliadala som sa po niečom kratšom, spratnejšom a jednoduchšom :) Prvé RS, ktoré som si zadovážila (Oscha Mexica Jadis s prímesou konope), bolo úžasné - tenké, poddajné a pritom veľmi nosné. Viazalo sa v podstate samo, čo bolo pre mňa ako začiatočníka super :) Kúpila som ho, keď mal Matej 9 mesiacov.

Musím sa priznať, že moje prvé pokusy ma "schladili". Matej ako správny vykopávač sa postaral o to, že mi v tom viac visel, ako bol podsadený. Tomu samozrejme prispela aj moja mizerná technika viazania a doťahovania RS, takže to bolo príšerne nepohodlné :) Ale keďže sa mi zručnosť cvikom postupne zlepšovala, prestalo to byť pre mňa až také "nepraktické" a siahala som po ňom častejšie (aj keď to vykopávanie úplne nevymyzlo :) ). Aj preto vás chcem povzbudiť - ak vám to hneď zo začiatku nepôjde podľa vašich predstáv, nevzdávajte to - vytrvalosťou to postupne dovediete k svojej spokojnosti. Takže ak zažijete (alebo práve zažívate) chvíle, kedy budete mať 100 chutí vyhodiť RS von oknom, majte na pamäti, že ak neochabnete, budete v pravom čase žať (porov. Galaťanom 6,9) ;)

Prvé pokusy :)
Naše využívanie tohto praktického pomocníka nabralo na intenzite v čase, keď som už mala ako tak v rukách základné chrbtové úväzy a pustila sa do skúšania RS na chrbte so zaťažením oboch ramien. Stalo sa to pre mňa akousi osobnou výzvou. Keď sa mi ju podarilo zdolať, boli momenty, kedy som si v ňom nosenie veľmi užívala :) Zároveň to bola skvelá "škola" doťahovania, keďže trebalo "strážiť" každý centimeter, aby mi zostal potrebný kus látky na zachytenie v krúžkoch :) Po tomto období mi dlho, veľmi dlho ležal prachom a myslela som si, že ho už nebudem potrebovať. Avšak "zlatý vek" nosenia, najmä na boku, zažívam práve teraz, keď je Matej už takmer 2-ročný šinter. Je síce aktívny chodec, ktorý krátke, či dlhé presuny na ihrisko a do blízkeho okolia zvláda sám, avšak vždy príde moment, kedy je už unavený a dvihne ku mne svoje rúčky s prosbou zračiacou sa v očiach, že "Mami, vezmi ma" :) A v tomto je RS neskutočný pomocník, keďže okrem Mateja musím najnovšie vláčiť aj motorku, či vedierko s lopatkami do pieskoviska :)

Ďalšie pozitívum je, že RS mám prehodené cez seba ako šerpu, takže pri prípadnom zohínaní sa a predkláňaní zbytočne nezbieram prach, štrk, blato, či akúkoľvek inú špinu a smeti zo zeme okolo seba :) Zároveň je pre mňa kusom oblečenia v nestálom počasí - na jednej strane vetrá a na druhej si ho v prípade potreby môžem roztiahnuť cez celý trup a krížovú časť :) V podstate je teraz pre mňa veľké potešenie v ňom nosiť, keďže Matej už nemá dôvod vystierať nohy a nesnaží sa z toho nejakým spôsobom dostať. Konečne si to teda užívame obaja :)


Určite som túto tému úplne nevyčerpala a na webe nájdete o RS kopec ďalších informácií :) Avšak pokiaľ patríte medzi začiatočníkov v jeho používaní, myslím, že pre úvod tu máte "v kocke" to, čo potrebujete :) Takže už len viazať, trénovať a nosiť ;)

Do nosenia priatelia :)



Ďalšie tipy na články a informácie o RS:
  • Veľmi pekný článok s názornými fotkami, na čo si dať pri viazaní RS pozor - nájdete TU.
  • Pekný videonávod, ako dosiahnuť v RS pekné podsadenie dieťaťa - nájdete TU.
  • Ukážka naviazania novorodenca a jeho dojčenia v RS - nájdete TU alebo TU.
  • Ukážka, ako v RS dojčiť batoľa - nájdete TU.
  • Videonávod, ako RS poskladať, keď ho nepoužívate - nájdete TU.

Komentáre

Obľúbené príspevky