Na úvod: niečo o nosení

Nosiť, či nenosiť? V čom a ako? Kedy a ako dlho? ... 

Ak sa vaše srdce "zapáli" pre nosenie a vy ste už dychtiví, kedy na to "skočíte", príde fáza hľadania... Noooo... naklikáte pár stránok, pridáte sa do FB podporných skupín a s otvorenými očami a srdcom hľadáte odpovede... A zistíte, že ste z toho viac "blbí", ako predtým a poviete si: "Viem, že nič neviem".

Ak by vás začali prepadávať myšlienky, že to vzdáte skôr, ako sa do toho pustíte, ZASTAVTE SA! To, čo prežívate je úúúúúúplne normálne a prešiel si tým každý nosiaci rodič :) Je to ako imatrikulácia - nevyhnete sa tomu :) Berte to tak, že "všetko má svoj čas a svoju chvíľu každé úsilie pod nebom." (Kazateľ 3,1). Z vlastnej skúsenosti vás uisťujem, že skôr či neskôr (ak vytrváte), sa v tejto problematike slušne zorientujete a časom sa stanete odborník na slovo vzatý, ktorý môže dobrú osvetu šíriť ďalej :)

Aby som aj ja trošku prispela k vašej základnej orientácii, vrátim sa k úvodným otázkam :)

Nosiť, či nenosiť?

To je otázka... Ak sa na to opýtate vášho (nenosiaceho) okolia, pravdepodobná odpoveď bude "Nenosiť!" Argument? "Naučíš si ho na ruky a potom sa ho už nezbavíš!" Ooooo... Naozaj? A ako to vedia, keď to neskúsili?

Čo tak trochu zmeniť "prieskumnú vzorku"? Ako by vám na to odpovedali nosiaci rodičia? "Choď do toho! Nemáš nad čím rozmýšľať!" Argumenty? Tých bude určite viacej, ale laicky ich možno zhrnúť do jedného: Dieťatku je vo vašom "náručí" dobre a vy ako bonus máte počas toho dve voľné ruky :)

Argumenty "ZA" nosenie má aj odborná verejnosť (lekári, psychológovia, pedagógovia a i.). V rôznych článkoch nájdete veľa vecných a pragmatických vysvetlení a odporúčaní, ktoré poukazujú na pozitívny vplyv nosenia. Z nich vyberám napr.:
  • dieťa sa narodením dostáva z brucha na brucho matky - na ňom môže cítiť jej vôňu, počuť jej hlas, tlkot srdca, vnímať pohyb, čo mu pomáha rýchlejšie a pokojnejšie adaptovať sa na nové prostredie
  • nosenie pomáha matke aj dieťaťu pri vytváraní a upevňovaní vzťahovej väzby
  • pokiaľ sa dieťa nosí "skin to skin", počas prvých 8 týždňov sa uňho obnovujú novorodenecké reflexy, čo je úžasná možnosť ako "doliečiť" prehrešky z pôrodnice (napr. ohľadom dojčenia)
  • pri ergonomickom nosení funguje šatka/nosič ako ortopedická pomôcka pre správny vývin bedrových kĺbov 
  • nosenie je prostriedkom na riešenie rôznych problémov, napr. s trávením (koliky, reflux dieťaťa), pri znižovaní horúčky, raste zúbkov, pri riešení ťažkostí vyplývajúcich z nútenej separácie po pôrode a prípadnej popôrodnej depresie a i. 
  • matke umožňuje rýchlejšie na dieťa reagovať a zlepšuje jej schopnosť porozumieť jeho potrebám
  • nosenie zabezpečuje veľkú mieru slobody, napr. pri cestovaní, prekonávaní prekážok, stíhaní domácich prác, uľahčuje starostlivosť o ďalšie deti a pod.

V čom a ako?

Plneprackový nosič ušitý zo šatky
Tak toto je veľmi dôležitá otázka, lebo nie je nosenie ako nosenie. Prečo? Pretože ak zvolíte nesprávne a zdraviu škodlivé nosítko (áno, aj také sú na trhu a marketing majú neskutočne efektívny), môžete svojmu dieťatku uškodiť. Podobne ak aj zvolíte správne nosítko, ale nesprávne ho používate, tiež je to zo zdravotného hľadiska pre dieťa problém. Takže, aké nosítko je teda vhodné

Môžete si vybrať z viacerých možností - šatka (elastická, pevná, hybridná), Ring Sling (je to krátka šatka s krúžkami), ergonomický nosič, ktorý môže byť plneprackový (bedrový pás aj ramenné popruhy sa upevňujú prackami), poloprackový (pás sa upevňuje prackou, ale ramenné popruhy sa viažu ako pri šatke), šatkový - Mei Tai (pás aj ramenné popruhy sa viažu ako pri šatke), onbuhimo (nosič bez bedrového pásu) a mnohé ďalšie typy a varianty (prehľad a podrobnejšie vysvetlenie nájdete TU).

Dôležitejšie je však ako nosiť. V nosiacej terminológii sa často stretnete s pojmami "ergonomický" a "neergonomický". Aký je medzi nimi rozdiel? Ergonomické nosítko zabezpečuje dieťaťu pri nosení tzv. abdukčno-flekčnú polohu, ktorú zaujalo už v maternici. Opäť by sa o tom dalo veľmi obšírne písať, ale zahltiť vás hneď od začiatku nechcem, už teraz toho máte asi dosť :) Aj keď si nič iné nezapamätáte, čo si určite uchovajte v mysli, sú základné zásady ergonomického nosenia. Pri nosení je dôležité ustrážiť si:
 
  1. podsadenie dieťaťa, kedy sú jeho kolienka vyššie ako zadok (hovorí sa tomu aj "pozícia M")
  2. zaguľatený chrbátik v tvare "C" (pri tomto sa v diskusiách často objavujú otázky začiatočníkov alebo spochybňovačov nosenia, že dieťa je v neprirodzenej polohe - za tú správnu považujú ležanie dieťaťa na pevnej a rovnej podložke. Je to ale naozaj tá "správna" poloha? Keď si predstavíte pozíciu bábätka v maternici ešte počas tehotenstva - je v pozícii ležania na rovnej podložke? Hmmm... ani veľmi nie :) Ale buďte bez starostí. Táto "C"-čková pozícia chrbtice dieťaťu neostane dlho, pretože sa postupne vystiera do tvaru "S" pod vplyvom jeho psychomotorického vývinu - podrobnejší článok nájdete TU)
  3. hlavička a telo dieťatka je v osi, tzn. že dieťa sa nevychyľuje do strán
  4. pozícia nožičiek je mierne od seba (len do vzdialenosti, ako to dovolí dieťa), pričom členky sú voľné a nezrotované
  5. dieťa je podopreté zo všetkých strán a vo výške, pri ktorej mu môžete dať bozk na čelo alebo temeno hlavičky
  6. má zabezpečené voľné dýchacie cesty a nosí sa výlučne tvárou k nosiacemu a to vpredu, na boku alebo na chrbte (NIKDY NENOSTE DIEŤA TVÁROU OD SEBA!!! Správne ergonomické nosítko vám túto pozíciu ani neumožní!)

Abdukčno-flekčná poloha dieťaťa v šatke

Kedy a ako dlho?

Tak to je úplne individuálne :) Odpoveďou je, kedy vy a bábätko potrebujete, ako dlho potrebujete a chcete :)

Dala som vám dnes zabrať? :) Možno trošku :) Viem, že je to veľa informácií naraz, ale určite sa jednotlivým veciam budem venovať samostatne ešte v ďalších príspevkoch. Preto neváhajte a píšte mi do komentárov vaše otázky. Pri písaní ich zohľadním v ich obsahu :)

Na záver by som vás ešte chcela povzbudiť, aby ste sa nosenia nebáli :) Aj keď to možno vyzerá zložito, uvidíte, praxou to pôjde veľmi rýchlo :) Potom aj sami na vlastnej koži zakúsite a na vašom dieťatku uvidíte to, čo sa píše v Žalme 131, v 2. verši: "...som pokojný a tichý ako dieťa v matkinom náručí, ako dieťa, tak je moja duša vo mne."

Do nosenia priatelia :)

Komentáre

  1. Opat super clanok! :) Konecne budem vediet velmi strucne odpovedat kamaratkam, ktore budu mat zaujem nosit babatko, nebudu vediet ako... :) staci im poslat tento link :) Dakujeme!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky