"Ešteže máme to nosenie... Neviem, čo by sme bez neho robili..."

"Čo by sme si počali bez šatky?"
"Vďaka Bohu za nosenie... Ako inak by som to zvládla?"
"Neviem si predstaviť, žeby sme nemali nosič... Naša záchrana."

***
Zrážanie horúčky pomocou
kontaktu "koža na kožu"
Podobné vyjadrenia vypustil z úst asi každý nosiaci rodič. Najmä v čase, kedy si doma s dieťatkom zažíval obdobie, keď bolo choré, malátne, nespokojné, malo bolesti, teploty alebo iné, pre neho nepríjemné stavy. Povedzme si na rovinu - pre dieťatko aj rodiča je to veľmi náročné. Malý drobec sa cíti zle a takmer nonstop si vyžaduje kontakt a prítomnosť blízkej osoby (napr. tým, že rodičovi nedovolí, aby sa od neho vzdialil, vyžaduje neustále nosenie na rukách a pod.). Rodič je zase stále v napätí - z toho, že musí kontrolovať dieťaťu stav, aby v prípade potreby mohol zasiahnuť. Veľa toho nenaspí a tým, že ho dieťa "pripúta" k sebe, urobí toho naozaj málo. Respektíve, niekedy má pocit, že neurobí vôbec nič (ani sa najesť, či ísť na wc). K tomu všetkému sa musí "zaodieť" potrebnou dávkou trpezlivosti a s chladnou hlavou zvládať prejavy svojho milovaného, takmer neustále nespokojného drobca, ktoré nemusia byť vždy príjemné. A keď sa k tomu pridružia aj starší súrodenci, "dráma" je na svete. Všetko začína poriadne "liezť na nervy" a aj to sebaovládanie akoby odišlo na dovolenku, niekam preč aby si oddýchlo. Potom už len zostáva nevykričaná otázka: "Bože, prečo?! Dokedy to ešte bude trvať?!" Je úžasné, že všetko má svoj koniec a aj takéto obdobia trvajú len obmedzený čas (a tých pekných a zdravých dní je predsa len omnoho viac ;) ).

Ale aby sme sa vrátili k podstate tohto príspevku: Prečo tie "povzdychy" v úvode? Akú úlohu v tom všetkom zohráva nosenie v ergonomických pomôckach (šatkách a nosičoch)? Veľmi veľkú! Pretože v týchto krízových obdobiach sú práve oni obrovským pomocníkom a tiež praktickým nástrojom, niekedy až "spásnym". V čom?
  • prostredníctvom nosenia dieťaťu naplníte jeho zvýšenú potrebu kontaktu - týmto spôsobom je takto stále vo vašom náručí
  • väčšinu váhy dieťatka za vás preberá pomôcka - nebolia vás ruky, ani chrbát (teda v prípade, ak používate vhodnú nosiacu pomôcku)
  • máte voľnosť pohybu a nie ste pripútaný na jedno miesto, z ktorého vás dieťatko nechce pustiť
  • umožňuje vám mať drobca stále pod dohľadom a kontrolovať jeho stav (dýchanie, teplotu, potenie, pohyby, neočakávané prejavy), na ktoré dokážete rýchlo reagovať
  • dojčiacim deťom umožňuje mať neustále k dispozícii materské mlieko, keďže v nosiacich pomôckach sa dá pohodlne dojčiť
  • ak má dieťatko problém s dýchaním a nevie spať v ležatej polohe, pri nosení, kedy je vertikálne, to nie je problém (z mojej vlastnej skúsenosti - v obdobiach nádchy a upchatého nosa Matej sám a dobrovoľne spí cez deň radšej v šatke ako v posteli; keď je zdravý, je to opačne)
  • dokážete robiť viacero vecí naraz a "za jazdy" - napr. dojčiť, pripravovať lieky, jedlo; ísť na wc (áno, aj to sa dá :D ), najesť sa a ak je to už akútne, upratať najväčší neporiadok; postarať sa o starších súrodencov a iné veci, ktoré prídu "do rany"
  • je skvelým prostriedkom na znižovanie horúčky - mám to osobne odskúšané :) (viac informácií ako to funguje, nájdete v tomto peknom článku TU)
  • v prípade návštevy lekára máte dieťatko stále pod kontrolou a viete sa rýchlo presúvať, najmä ak treba ísť na viacero vyšetrení
  • v prípade nemocničného pobytu je dieťa pokojnejšie a lepšie znáša lekárske zásahy, či podávanie liekov
  • ako rodič ste v menšom strese :)
  • určite je tých dôvodov ešte viac - o tom môžu hovoriť sami nosiaci rodičia vo vašom okolí ;)
Aj my sme mali v posledných týždňoch príležitosť si to pripomenúť (asi preto tento článok :D ), keďže sa na nás niekde "nalepila" črevná viróza, spojená s vracaním, hnačkami a vysokými teplotami. Ešteže sme mali to nosenie! :D Ani nie tak počas choroby (aj keď pri zrážaní horúčky to bol výborný pomocník). Ale najmä v období rekonvalescencie, kedy bol Matej malátny, akoby bez života a záujmu. Stále polihoval, bol zaspatý, nemal chuť nič robiť a neustále chcel byť pri mne. S 13kg jeho čistej váhy mi to uľahčilo mnoho vecí - varenie, upratovanie, možnosť ísť na zdravotnú prechádzku... :) Už dávno sa tak dlho a intenzívne nenosil, takže môžem povedať, že vďaka tomu sa naplnila aj moja studnica a potreba kontaktu :D

Zdravotná prechádzka
počas rekonvalescencie

***********************************
V každom príspevku spomeniem aj nejaký citát z Božieho Slova. Ani tento nebude výnimkou :)  A keďže máme to pôstne obdobie, dám ich sem trochu viac ;)
Najlepší lekár, aký kedy žil, bol práve Ježiš :) Kade chodil, tam uzdravoval. Naozaj je toho plný Nový zákon :) Riešil všetko - "obyčajnú" horúčku (napr. uzdravenie svokry apoštola Petra), choroby s ťažkým priebehom (napr. uzdravenie stotníkovho otroka, epileptika), choroby, s ktorými si nevedel dať rady žiaden lekár (napr. uzdravenie ženy na krvotok). Bez problémov si poradil s nevyliečiteľnými stavmi (napr. uzdravenie ochrnutého, malomocných, zhrbenej ženy, slepého, hluchého či nemého a mnoho iných) a ani smrť človeka preňho nebola definitívnym koncom (napr. vzkriesenie syna nainskej vdovy, Jairovej dcéry a Lazára). Uzdravoval svojím slovom, dotykom, alebo prostredníctvom viery tých, ktorí ho prišli prosiť o pomoc.
Aj dnes sa môžeme na neho s našimi prosbami obrátiť (v tomto pôstnom čase zvlášť) a v jeho mene vyhlasovať cez Božie slovo uzdravenie pre nás, aj naše deti :) Pochybujete? Dôkazom, že je to tak, sú svedectvá mnohých, ktorí to zažili na vlastnej koži (patrím medzi nich :) ). A tiež prisľúbenia Boha v Božom Slove, ktoré všetky, "koľko ich je, v ňom sú "áno" (2. list Korinťanom 1,20). Je ich veľmi veľa a tak len pre názornosť vyberám:

"Ja som Jahve, ktorý ťa uzdravuje." (Exodus 15,26)
"On uzdravuje zlomených srdcom a obväzuje im rany." (Žalm 147,3)
"Syn môj, všímaj si moje slová! Pozorne počúvaj všetky moje reči!... Lebo sú životom pre toho, kto ich nachádza a zdravím pre celé telo." (Kniha Prísloví 4,20; 22)
"Lebo ani zelina, ani náplasť ich nevyliečili, ale tvoje slovo, Pane, ktoré lieči všetko." 
(Kniha Múdrosti 16,12)
"Ak máš chorobu, nezanedbaj sa, modli sa k Bohu a on ťa uzdraví." (Sirachovec 38,9)
"On niesol naše utrpenia, naše bolesti naložil na seba... Jeho rany nás uzdravili." (Izaiáš 53,4 - 5)
"Ja sám ťa vyliečim, tvoje rany zacelím." (Jeremiáš 30,17)
"Ja ti obviažem ranu, vyliečim a uzdravím ťa a odhalím ti poklady pokoja a pravdy." (Jeremiáš 33,6)
Modlitba s vierou uzdraví chorého a Pán mu uľaví." (Jakubov list 5,15)


*******************************

Prajem vám všetkým v tomto prichádzajúcom jarnom období, aby boli akékoľvek choroby a iné nepríjemnosti ďaleko od vás :) A ak aj nejaké prídú, nech sú čo najrýchlejšie preč (možno aj vďaka noseniu, či Božiemu Slovu ;) ).


Noseniu zdar a zdraviu tiež :)

Komentáre

Obľúbené príspevky