Zaostrené na "vykopávačov"

Jeden z prvých pokusov po skrotení vykopávača
Poviem vám, asi neexistuje väčšia frustrácia nosiaceho rodiča, ktorého dieťa už ani za svet nechce byť vpredu, keď je odhodlaný uviazať malého nezbedníka na chrbát a ono robí všetko preto, aby to "prekazilo" - vystiera nohy, odtláča sa od chrbta, vrtí sa a nevydrží ani minútu v kľude. Toto je prosím definícia "vykopávača".

Milí nosiaci rodičia, ktorí patríte do tejto skupiny - súcitim s vami. Môj synátor bol presne taký istý. Ale mám pre vás povzbudenie - dá sa to zvládnuť ;) Možno to teraz vidíte ako niekoľko kilometrový tunel, o ktorom pochybujete, že má nejaký koniec. Ale ja vám hovorím: má a príde čas, kedy si vaše dieťatko na to zvykne a nebude to pre vás také náročné.

Čo však dovtedy? Samozrejme je to cesta. A na nej potrebujete véééééééééééééééľa trpezlivosti, odhodlania a viery, že to spoločne so svojím dieťatkom raz určite dáte (čo je "na betón", ak to príliš skoro nevzdáte). Existuje totiž pár trikov, ako vášho divocha môžete pri viazaní na chrbte skrotiť. Áno, predstavte si, dá sa to, aj keď ho nemáte takpovediac rovno pod nosom ;)

Sú grify, ktoré mám odskúšané, potom také, ktoré som si sama vymyslela a nakoniec tie, o ktorých som len čítala, že pomáhajú. Ponúknem vám všetky - vyberte si z nich to, čo vám najviac vyhovuje. Neexistuje všeobecný recept, ktorý by platil pre všetky deti rovnako. Musíte nájsť ten, ktorý platí práve pre toho vášho vykopávača. 

Aké sú teda možnosti?

1. Keď dieťa na vašom chrbte vystiera nohy
Určite to poznáte - prácne dáte dieťa na chrbát, ako tak sa vám podarí zahnúť mu látku pod zadok a "Hop!" Dieťa s ľahkosťou srnky vystrie nohy a všetko je "v čudu" - môžete začať znova (teda ak vám to ten divoch na chrbte vôbec dovolí). Čo v takomto prípade?
  • po zakapsovaní dieťaťa majte stále pod jeho zadkom ruku. Aby ste si to vedeli predstaviť - zo zadu chyťte svojou pravou (alebo ľavou) rukou ľavé (alebo pravé) stehno dieťaťa tak, že pod jeho kolienkom pridržíte zakapsovanú šatku. Akonáhle bude chcieť dieťa stiahnuť nohy, lakťom mu ich zastavíte (zapasujete ju medzi jeho nohy). Možno sa vám to zdá trochu "drastické", ale nie je :) Áno, zapotíte sa, ale je to veľmi účinné. Osvedčilo sa mi to aj v tom, že to stačilo urobiť pár krát a krpec po krátkom čase pochopil, že sťahovanie nôh nemá zmysel :) Možno sa vám na začiatku bude zdať, že máte "krátke" ruky, ale nebojte sa, ony "dorastú" :)
  • po dotiahnutí jedného z pruhov si ho uviažte o stehno. Toto je jedna z vecí, ktorá mne osobne veľmi pomohla v tom, aby som mala voľnejšie ruky, ale aj nohy, a počas celého viazania sa mohla pohupovať zo strany na stranu (nosiaci rodičia vedia, že tento pohyb deti upokojuje). Zároveň sa mi z ramena nezošmykovala šatka, dieťatko malo zafixovanú aspoň jednu nožičku a zostalo na chrbte pekne vysoko (nezosunulo sa dole). Aby ste si to vedeli predstaviť, prikladám video. Je v ňom síce úväz Double Hammock s rúčkami von, ale spomínaný grif sa dá použiť na akýkoľvek chrbtový úväz, ak máte pruh dostatočne dlhý. Čo mám namysli, nájdete v 55 sekunde záznamu:


  • používajte wiggleproof úväzy alebo úväzy s legpasses. Ide o úväzy, ktorými zafixujete dieťaťu nožičky pod kolienkami tak, že sa zo šatky nedokáže vykopať :) Ide napr. o Wiggleproof (video TU alebo TU s ďalšími variáciami) (pozn. tie kľudné deti vo videách vás budú asi trochu iritovať, ale naozaj som mala problém nájsť video s malými divočákmi :D ), Jordan´s Back Carry alebo Half Jordan´s Back Carry (video TU a TU), Back Wrap Cross Carry sweetheart (video TU), Shepherd´s Back Carry with 2 legpasses (video TU) a veľké množstvo ďalších, ktoré nájdete na Youtube (z trochu zložitejších, ale za to efektívnych sú napr. Christina´s Ruckless Back Carry, Giselle´s Back Carry, Wendy´s Double Hammock, Frankencarry a i.)  :)

2. Keď sa dieťa počas viazania odtláča od vášho chrbta a vzpriamuje sa
Tento "vtipný" problém (najmä pre dieťa, lebo sa pri tom neskutočne dobre zabáva a smeje - aspoň môj Matej to tak robil), je dosť nebezpečný. Môže sa pri ňom stať, že v tej "rozkekešenosti" vám dieťa spadne z chrbta. Malý "aktivista" to môže robiť na začiatku, keď ho vyložíte na chrbát, alebo aj počas viazania, ak šatku nevediete dostatočne vysoko k jeho krku. Čo s tým? Je viacero možností:
  • dieťa vykladajte na chrbát už so šatkou. Pokiaľ si najprv vyložíte dieťa a potom sa budete krkolomne snažiť cez vás oboch prehodiť 4,5m šatku, dáte mu príliš veľa času a slobody, aby si robilo čo chcelo. Dokonca sa mu môže vaša snaha zdať celkom zábavná a neviem ako to vaše, ale môj Matej svoju radosť dáva najavo aj svojím pohybom :)
  • pri naprávaní šatky ho držte za jednu rúčku. Keď dieťa vyložíte na chrbát, je niekedy potrebné šatku trochu vystrieť, aby ste dokázali zachytiť spodný lem, alebo ju jednoducho ponaprávať, aby ste sa o ňu nepotkli. Celý čas držte jednu rúčku dieťaťa, aby vám nespadlo (ja ho držím vždy ľavou, lebo pravou robím ten zvyšok).
  • ak sa dieťa odtláča od vášho chrbta rukami, zamedzíte tomu stiahnutím vrchného lemu šatky. Tzn., že lem, ktorý je pri vašom krku, stiahnete dopredu a šatka dieťatko pritlačí späť k vášmu chrbtu. Ak to dieťa pochopí a prestane s tým, môžete ho uvoľniť. Ak je v tom však naďalej vytrvalé, hold, musíte s tým takto aj viazať, až kým šatku celú nepodoťahujete. V tomto prípade sa mi veľmi osvedčili zuby - zachytila som si nimi vrchný lem a zvyšok doťahovala jednou alebo druhou rukou.
  • pri viazaní sa oprite o stenu. Pre lepšiu predstavu opäť prikladám video. Ja osobne som tento spôsob nikdy nepoužila, ale ak si neviete dať rady s postupom vyššie, je to možnosť ako si poradiť :)

  • pri viacvrstvových úväzoch veďte šatku čo najvyššie ku krku dieťaťa. Týka sa to najmä ďalších vrstiev, ktoré ťaháte cez chrbát dieťaťa. Ak ich vediete dostatočne vysoko, zabráni mu to v zakláňaní.

Okrem spomínaných vecí vám môže pomôcť aj toto:
  • zaujmite niečím pozornosť dieťaťa - hračkou, obrazom v zrkadle, rozprávkou (u nás zaberalo Spievankovo :) ).
  • viažte čo najrýchlejšie. Dolaďovať a doťahovať budete potom, keď sa dieťa upokojí alebo zaspí (odporúčam zadovážiť si šatku, ktorá vám v tomto smere veľa "odpustí", tzn. že si nevyžaduje precízne doťahovanie a nebude vás tlačiť alebo rezať na ramenách; je fajn ak trochu kĺže - skôr ju dostanete na miesto, kde ju potrebujete mať).
  • z videí ponúkaných na internete si vyberte to, čo sa vám najviac hodí a osvedčí. Nemusíte sa striktne držať jedného. Videá, ktoré som vám priložila sú rôznorodé. Nájdete v nich rôzne spôsoby vykladania dieťaťa na chrbát, zakapsovania, ukladania šatky na ramenách a i. Vyskúšajte a nájdite si to svoje, čo vám bude najviac vyhovovať. Buďte kreatívni ;)

Čo dodať na záver? Nevzdávajte to hneď na začiatku. Ak vytrváte, určite to prinesie svoje ovocie (my dvaja s Matejom sme toho dôkazom ;) ). Ako sa píše v liste Galaťanom, "ak neochabneme, budeme v pravom čase žať." (6,9)

Do nosenia priatelia ;)

Komentáre

Obľúbené príspevky