Nosenie "dvojročáka"

Pred dvomi rokmi a dnes :)
Včerajší deň bol pre mňa špeciálny :) Prečo? To moje malé šidlo - Matej, oslávil svoje druhé narodeniny :) Ach jo, to zbehlo... Len nedávno to bolo malé usmievavé bábätko a dnes je z neho nezbedný šinter s vlastnou hlavičkou a predstavou o tom, kam, kde, kedy, čo a ako. A verte mi, málokedy sa to zhoduje s mojím vnímaním kam, kde, kedy, čo a ako :D

V tomto období mnohí nosiaci rodičia s povzdychom, či nostalgiou, spomínajú na nosenie. Resp. im je ľúto, že ich už aktívne chodiace (resp. utekajúce) dieťa sa takmer vôbec nenosí. Sú aj takí, ktorí to síce zatiaľ nemusia riešiť, ale už teraz ich chytá "panika", že ich malý nosenec k tomuto bodu dôjde a jednoducho to nebude viac potrebovať :) Viete, keď si na to pomyslím, vždy sa v duchu trochu pousmejem :) Na začiatku nás okolie straší, že keď budeme svoje ratolesti nosiť, už sa ich nezbavíme. A zrazu časom zistíme, že to až taká pravda nie je, čo si uvedomíme najmä vtedy, keď tí naši nezbedníci "berú nohy na plecia" a my sa ich snažíme s veľkými problémami "lapiť" a spacifikovať do nosiča, či šatky. Niekedy mám pocit, že sa tá detská potreba kontaktu stala našou - zrazu my (rodičia) sme tí, ktorým ten kontakt chýba a potrebujeme ho viac ako dieťa :)

Nebudem klamať, nie som v tom výnimkou :) Ale musím povedať, že Matej je v tomto smere zatiaľ ku mne milosrdný. Nosíme sa pomerne často, aj keď doba samotného nosenia je už krátka (vo veľmi "dobré" dni sa nosíme prerušovaných max. 40 min, čo vzhľadom na Matejovu váhu a moje fyzické sily je tak akurát :) ).

V čom je nosenie "dvojročáka" špecifické? Keď sa nad tým zamyslím, najviac mi v tomto zmysle prichádza na myseľ slovo "pestrosť", najmä v používaní rôznych typov nosiacich prostriedkov. Tým, že je Matej aktívny chodec a najradšej chodí svojím smerom, vždy musím zvážiť kam ideme, ako rýchlo sa tam chceme dostať a či počas cesty bude priestor na to, aby si chodil kam chce, alebo nie. Čo to v reále znamená?
Šatka na nosenie
(uspávanie na dovolenke mimo rušného penziónu)
("výjazd" na nákup do vzdialeného obchodu)
  • Ak potrebujem Mateja uspať, vždy volím šatku - zaspí v nej najrýchlejšie zo všetkých prostriedkov a poskytuje mu (nám) najväčší komfort :)
  • Po šatke siaham aj v prípade, keď sa presúvame dlhšiu trasu bez toho, aby som Mateja skladala dole. Prevažne ho vyhodím na chrbát (ak sa príliš nevzpiera). On má lepší výhľad a ja pohodlie pri nosení :)
  • Keď potrebujem ísť na rýchly nákup, či niečo súrne vybaviť a Matej odmieta spolupracovať, volím onbuhimo s krúžkami (článok o ňom nájdete TU) - je to rýchle, veľmi spratné, skrotí aj najväčšieho vykopávača a zároveň poskytuje pohodlnosť šatky :)
  • Na krátke trasy a vychádzky do okolia, či na čas strávený na detských ihriskách, beriem Ring Sling (článok o ňom nájdete TU) - je veľmi praktický a zbytočne mi nezavadzia, keď sa potrebujem zohnúť, či šprintovať za Matejom, keď mu napadne vbehnúť pod deťmi obsadené hojdačky :P
  • Ak ideme na dlhšiu trasu a viem, že počas nej budem v prípade potreby Mateja skladať na zem a vykladať späť na seba, beriem ergonomický nosič. Po ňom siaham aj keď ideme do prostredia, ktoré nepoznám a neviem čo ma tam čaká, prípadne keď z dôvodu obmedzeného priestoru v kufri auta môžem zobrať so sebou len jeden nosiaci prostriedok (nariadenie manžela :D )

Ring Sling (na ceste do-z kostola)
Onbuhimo s krúžkami (návšteva tatíka v neďalekej práci :) )
Ergonomický nosič (uspávanie na rušnom kúpalisku v Podhájskej)
Možno si teraz niektorí poviete: "Fíha! To k noseniu dvojročného dieťaťa treba tak veľa?!" Odpoveďou je: "NIE, netreba." Spokojne si vystačíte s ergonomickým nosičom (ale aj to len z praktického hľadiska - bez problémov to dáte aj so šatkou). Ale "ÁNO, možností je ešte ďaleko viac" (napr. MeiTai, prackové onbuhimo a iné). PREČO používam také množstvo nosiacich prostriedkov? Viete, je to ako s oblečením alebo topánkami - vzhľadom na situáciu si vyberáte to, čo sa hodí najviac, prípadne čo je pohodlnejšie. Ak treba, viete si vystačiť s jednými rifľami a tričkom. Ale na svadbu sa predsa len hodia pekné šaty :) Na turistiku môže ísť žena v "ihličkách", ale aby si nevykrútila členok, lepšie sa jej pôjde v trekových topánkach alebo teniskách ;) Podobne je to aj pri nosení - na rôzne príležitosti a situácie, sa hodia rôzne typy nosiacich prostriedkov ;)

Ach jo.... Z môjho "prerasteného" bábätka sa stáva malý samostatný chlapec :) A tak to má byť :) Viem, že keď to naše nosenie skončí, bude mi chýbať ten pocit blízkosti a intimity, ktorý mi umožňuje. Ale aj toto tak má byť :) Verím, že to nahradí niečo iné, čo nás oboch bude tešiť rovnako ako nosenie. Zároveň si myslím, že nám (teda mne určite) zostanú z tohto obdobia krásne spomienky, ktoré nám nik nemôže vziať :) A preto si teraz užívam každý nosiaci okamih :)

Ak vás okolie odrádza, aby ste svoje deti nenosili ("lebo si zvyknú" a ďalšie podobné "bla-bla"), neverte im a nedajte sa od toho odradiť :) Ten čas nosenia je v porovnaní s ich celým životom tak krátky a ubehne tak rýchlo, že sa ani nenazdáte. V tejto súvislosti prikladám úryvok z jednej krásnej básne, ktorá ma veľmi oslovila. Napísala ju matka o rastúcom dieťati (celú báseň si môžete prečítať na webovom portáli Cesta+ - link TU)


Posledný raz

"Všetko raz končí.
Príde čas, keď budeš svoje dieťa kŕmiť úplne posledný raz.
Zaspí na tebe po dlhom dni a bude to posledný raz, čo budeš držať svoje spiace dieťa.
Jedného dňa ho ponesieš na svojom boku, potom ho zložíš na zem a už nikdy ho tak nebudeš nosiť...

Bude ťa držať za ruku pri prechádzaní cez cestu a už nikdy viac sa za ňou nenačiahne.
O polnoci za tebou tíško vojde do spálne, aby si si ho pritúlila a bude to posledná noc, čo ťa kvôli tomu zobudí...

Jedného dňa k tebe pobeží so zdvihnutými rukami úplne posledný raz.

Vieš čo? Ty ani nebudeš vedieť, že je to posledný raz,
len zrazu neprídu žiadne ďalšie razy...

Tak kým žiješ tieto chvíle, pamätaj, že sa zopakujú len istý počet ráz 
a keď sa pominú, budeš túžiť aspoň po jednom ďalšom dni, ako bol ten predošlý.
Posledný raz."


Do nosenia priatelia ;)

Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky