Je nosenie detí naozaj novodobý výmysel?

Stáva sa mi (a nie som jediná), že v súvislosti s nosením môjho Mateja sa vo svojom okolí stretávam s reakciami typu: "Čo za novoty to zase vymýšľajú?!". Niektoré nosiace mamičky dokonca hovoria, že sú kvôli tomu považované za "exotov" :) Trochu ma to pohlo k premýšľaniu a v tejto súvislosti vo mne zarezonovali otázky: Prečo si to myslia? A ako k tomu vôbec došli? Je nosenie naozaj niečo nové, čo si vymysleli znudené "ekomatky"? (s týmto trochu hanlivo mysleným pomenovaním na adresu nosiacich matiek som sa stretla v jednom nemenovanom bulvárnom plátku).

Pre odľahčenie sem pridám jednu epizódku, ktorú som nedávno zažila spolu s ďalšou nosiacou mamičkou. V jedno pekné popoludnie, keď sme sa prechádzali s našimi detvákmi, uviazanými na chrbtoch, pán, ktorý išiel oproti nám, s úsmevom a na plné ústa vykríkol: "Aha! Černošky!" Tí, ktorí ma poznajú osobne, sa nad tým už asi zasmiali :) Vám, ktorí ma osobne nepoznáte len vysvetlím, že patrím medzi ľudí s naozaj veľmi svetlým typom pokožky (až "porcelánovým") a od černošky mám poriadne ďaleko. Aj keby bol človek farboslepý, tak si to určite nepomýli :) Jasné, že to bolo v prvom rade o dojme, či asociácii, ktorá toho pána napadla v momente, keď nás zazrel. Mne potom ale prišlo - to fakt majú ľudia zafixované, že v dnešnej dobe je nosenie akceptovateľné a normálne len u černošiek v Afrike?

Ale vráťme sa k pôvodnej téme :) Určitou odpoveďou na túto dilemu je priložená koláž fotografií :) Sú na nich zobrazené "naše" nosiace babky a pra-babky z rôznych kútov Slovenska. Mám radosť, že to, čo tu vidíte, je len veľmi úzky výber toho, čo môžete nájsť s touto tématikou na internete :) Aj keď mnohé z týchto žien už nežijú a na našu škodu nemôžu svedčiť o tom, aké je (či bolo) nosenie prirodzené a normálne, tieto fotografie sú dôkazom toho, že je to pravdou ;) 

Fotografie zľava: Heľpa r. 1953; Závadka r. 1951; Polomka r. 1932; Šumiac r. 1973; Morava

Opäť preto zopakujem otázku z úvodu - naozaj je nosenie niečo nové? Myslím, že odpoveď je už jasná :) Avšak v porovnaní s históriou sa trochu obmenili nosiace prostriedky. Namiesto krásne vyšívaných, pevných ľanových, či konopných plachiet, ktoré sa nazývali aj zajdky, hajtky, plachetky, loktuše a pod., ktoré boli podlhovasté alebo v tvare štvorca, sa dnes používajú dlhé a úzke, špeciálne tkané šatky rôznych farieb, vzorov, vyrobené z materiálov od výmyslu sveta (od bavlny až po umelé vlákna z recyklovaných plastových fliaš :) ), či rôzne typy ergonomických nosičov. Tradičné a zaužívané spôsoby viazania v súčasnosti nahradili novšie, ale pôvodná podstata nosenia zostala. Preto aj súčasné nosenie detí je niečo, čo vychádza z našich tradícií, avšak trochu "zabudnutých".

Šatka na nosenie v minulosti a dnes


Vybrané spôsoby nosenia v minulosti a dnes

Lydka Chovancová s Františkom v tradičnom spôsobe viazania

Naša generácia sa vracia ku koreňom a to je dobré :) Nič nové sme nevymysleli, iba tomu pôvodnému dávame nový šat ;) A nosenie nie je jediná oblasť, v ktorej to môžeme vidieť. Napr. "oprašujeme" staré a osvedčené jedlá, či potraviny, rodinné a spoločenské zvyky, "oživujeme" tradičné umelecké techniky a remeslá, ako je napr. modrotlač (TU nájdete krásne video o tom, ako sa v súčasnosti vyrába), ručné tkanie textílií, dokonca aj samotných šatiek na nosenie ;) a i.

To, že tradície nie sú našej spoločnosti ľahostajné, potvrdzuje aj jedna krásna blížiaca sa akcia - aktuálny ročník podujatia "Míľa pre mamu" s podnázvom "S tradíciami v srdci...", ktorú organizuje Únia materských centier na Slovensku. Hlavnou úlohou je oslava materstva a poukázanie na jeho hodnotu, pričom cieľom je v predvečer Dňa matiek vzdať úctu všetkým mamám bez ohľadu na ich vek. V tomto roku bude prebiehať 7. mája v niekoľkých mestách na Slovensku (v akých nájdete TU) a Prešov nie je výnimkou ;) ("nosiaci" program, ktorý pripravila podporná skupina "Nosíme deti v Prešove" si môžete pozrieť TU).

Čo k tomu dodať? :) Myslím si, že každý z nás si tie svoje tradície vo svojom srdci naozaj nosí - korene, ktoré nás držia a dávajú nám stabilitu života. Korene, ktoré ukazujú to, kam patríme, z čoho sme vyšli a na čo môžeme nadviazať. A je úplne prirodzené, že ich odovzdávame svojim deťom :) Veď "čo sme počuli a poznali a čo nám rozprávali naši otcovia (matky), nezatajíme pred ich synmi (dcérami)... Majú to vedieť aj ďalšie pokolenia, synovia (dcéry), ktorí sa narodia." (Žalm 78, 3 - 6)

Tento môj historicko-tradično-moderný príspevok chcem ukončiť nosením :) Aj preto Vám sem prikladám videá, ako tie naše babky a pra-babky svoje deti vlastne viazali ;) Ak budete mať chuť, vyskúšajte si to tiež :) Možno niekde na povalách starých rodičovských domoch takéto hajtky - zajdky nájdete ;)

Spôsob viazania pri nosení v predu s podlhovastým plátnom:



Spôsob viazania na chrbát so štvorcovým plátnom:






Do nosenia priatelia ;)



Zdroje obrázkov:
Historické fotografie: www.pinterest.com, FB Ján Púpava, FB Nosíme děti, FB Nosíme deti v Prešove, FB Kráľova hoľa - história
Súčasné spôsoby nosenia: www.google.com, Lýdia Chovancová
Fotografie samotných šatiek: Timea Bálintová, www.sestrice.com

Komentáre

  1. Katko, to mě dojalo. Krásně napsané. Děkuji!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Anička :) Teším sa, že ťa príspevok oslovil :)

      Odstrániť
  2. Moje babička, teď už bohužel není mezi živými, mi ještě stihla říct, ze nošení pamatuje. Že to bylo běžné, tady na Šumpersku, před vynálezem kočárku :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To je skvelé :) Aj vám zostali v rodine nejaké plachty, ktoré sa používali na nosenie?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Babička mého manžela, které je 86 let, nošení také pamatuje. Nosila svého o deset let mladšího bratra a prý s ním takhle lezla i po stromech, což bych teda nezkoušela, protože už bychom byli úplní exoti :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Máme i úřední důkazy! http://stripky.nase-koreny.cz/2013/11/the-adhesive-duck-deficiency.html

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ak sa chcete dozvedieť ako naša akcia v rámci Míly pre mamu dopadla, pozývam Vás na FB Mama ma nosí s láskou :) Nájdete tam krásny príspevok od poradkyne OZ Nosma Tatiany Novákovej :) https://www.facebook.com/mamamanosislaskou/posts/512582008934179

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Krásne :-) zaujala ma táto téma, a práve som našla článok o najstaršej šatke najstaršia šatka na nosenie detí :-) !

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dakujem za napisanie clanku, za fotografie a videa :) Potesil ma,aj ja nosim svoju dcerku ;) Nech sa dari

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky