MTND? Alebo IBW?!

Máte pocit, že sa s vami hrám? Možno s niektorými áno :D Ale mnohí, ktorí aktívne vnímajú nosiacu komunitu rodičov, veľmi dobre vedia, na čo myslím ;)

JE TU MEDZINÁRODNÝ TÝŽDEŇ NOSENIA DETÍ!!!! :)
(V anglickom, pôvodnom znení, známy ako International Babywearing Week (v skratke IBW ) a po "našemu" (slovensky) MTND :) )


Oficiálne logo IBW
Web: TU
FB: TU

Možno Vám napadlo, že robím "veľa kriku pre nič". Veď medzinárodných dní, týždňov, mesiacov a neviem čoho ešte, zameraných na "xy" oblastí je nespočetne veľa. A je to tak :) Len pre zaujímavosť, existuje napr. Deň bozkávania, Deň paniky :D Alebo veľmi pekný Deň najlepšieho priateľstva, či Deň čokolády :D (zoznam ďalších nájdete TU). 

Ale MTND je špeciálny (aspoň pre mňa :) ). Prečo? Podľa mňa predstavuje krásnu oslavu toho, aké úžasné a jedinečné je nosiť svoje dieťa "srdce na srdci" :) Ako sa napĺňa srdce rodiča z toho, že ho môže mať blízko, vdychovať jeho vôňu, užívať si vzájomnú blízkosť a kontakt, objavovať spoločne svet, vzájomne komunikovať a ako bonus, zvládať popri tom množstvo svojich povinností bežného dňa. 

Kde sa Medzinárodný týždeň nosenia detí vzal? Pravdou je, že je "dieťaťom" nosiacich nadšencov z USA, konkrétne z Chicaga, New Yorku, Birminghamu a Bay Area, ktorí v roku 2008 založili neziskovú organizáciu Babywearing International Inc. (BWI). Podľa nich je cieľom tohto týždňa oslavovať, obhajovať, vzdelávať a zameriavať pozornosť médií na to, že nosenie má nekonečné množstvo výhod pre deti, ale aj samotných rodičov. Každý rok, túto už celosvetovú udalosť, zastrešujú konkrétnym mottom, či témou, ktorá sa prelína všetkými aktivitami na každom mieste, kde sa MTND organizuje. Témou tohto roka je "Najlepšie miesto na svete" :)

Motto tohtoročného MTND - Logo OZ Nosma (web TU)
MTND má svoju tradíciu už aj na Slovensku (organizuje sa od roku 2013). Podobne ako u našich amerických nosiacich priateľov, aj tu sa tejto iniciatívy chopili nosiaci nadšenci - rodičia, ktorí v roku 2014 založili občianske združenie Nosma, ktoré túto akciu každý rok zastrešuje a riadi na celoslovenskej a koordinuje na regionálnej úrovni.

Tento rok sa do MTND zapojilo viac ako 50 slovenských miest, pričom sa k nám pridala aj komunita slovenských nosiacich rodičov z Írska. V každom jednom je pre nosiacich rodičov a aj širokú verejnosť pripravený skvelý program a množstvo súťaží, v ktorých môžete vyhrať nádherné ceny (programy všetkých miest nájdete TU alebo TU; celoslovenskú súťaž TU). Ale MTND nie je iba o tom! Je o ľuďoch, o zdieľaní sa, spoznávaní, nadväzovaní priateľstiev, o spolupráci, vytváraní partnerstiev, o radosti, zábave, nových zážitkoch, výmene skúseností a mnohom inom.

Aj v Prešove sme sa už po 4. krát pustili do prípravy a realizácie tejto veľmi peknej akcie (a je to teda riadna fuška ;) o predchádzajúcich ročníkoch si môžete prečítať TU).  Na čo sa môžete tento rok tešiť?

Hlavný plagát (viac TU)
O programe viac TU
O programe viac TU

O programe viac TU



O programe viac TU

O programe viac TU

O programe viac TU

O programe viac TU


____________________________________________________

Aj pre Prešovčanov sú pripravené nádherné ceny a rôzne pozornosti, ktoré nám pri príležitosti MTND 2016 venovali naši partneri a sponzori, za čo im srdečne ďakujeme :)

Predstavovanie a prezentácia sponzorov TU a TU

Pozn.: Do súťaží sa môžete zapojiť buď online v rámci FB podpornej skupiny "Nosíme deti v Prešove", alebo fyzicky zakúpením súťažných lístkov počas účasti na akejkoľvek aktivite z pripraveného programu. Predstavenie a zoznam cien nájdete TU.

_______________________________________________________

Pri písaní totho príspevku mi prišlo na myseľ Božie slovo: "Hľa, ja robím čosi nové, teraz to klíči, nebadáte? Áno, urobím cestu na púšti a rieky na pustatine." (Izaiáš 43,19) Možno sa pýtate, čo to má s tým všetkým spoločné. Pravdou je, že v mnohých mestách bol práve Medzinárodný týždeň nosenia detí spúšťačom, ktorý naštartoval stretávanie sa podporných skupín nosiacich rodičov a prácou nosiacich nadšencov priniesol mnoho dobrého a nového aj tam, kde sa zdalo, že je púšť ;)

Noseniu zdar a MTND tiež! Nech vzklíči niečo nové aj tento rok ;)



Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky