Dieťa v náručí...

Už pár mesiacov v príspevkoch omieľam, že som sa zapojila do jedného pekného nosiaceho projektu a že vám o ňom čo to popíšem. A fuuuuuuuuurt nič :D Nuže, zaberá mi toľko času, že som sa k tomu zatiaľ nedostala :) ALE DNES to chcem napraviť ;)

Už nejaký ten rôčik pôsobím aj spolu s mojimi skvelými kolegynkami - poradkyňami pre nosenie detí Tatianou Novákovou a Lýdiou Chovancovou v regionálnej podpornej skupine Nosíme deti v Prešove. Čo to sme si za ten čas preskákali a zažili. Do organizovania nosiacich aktivít v našom regióne sme investovali už veľa času a energie (o tom by vedeli najlepšie porozprávať naši muži a deti, ale radšej sa ich na to nepýtajte, je to citlivá téma :D ). Organizovanie stretnutí podpornej skupiny, poskytovanie individuálneho poradenstva, realizovanie workshopov, spravovanie Sling Library - požičovne pomôcok na nosenie detí, podieľanie sa na organizovaní väčších nosiacich podujatí ako Medzinárodný týždeň nosenia detí, Míľa pre nosiacu mamu, tvorba vlastných menších projektov cez malé granty a mnoho iného... To všetko spolu s ďalšími nápadmi, ktoré sme chceli realizovať, ale nemohli sme kvôli financiám... Dostali sme sa na križovatku... Čo s tým? Čo ďalej? 

A tak prišiel nápad... Nápad priviesť na svet "dieťa"... "Dieťa" v podobe neziskovej orgánizácie, ktorá by zastrešovala všetko, čo žijeme, aký štýl výchovy a prístup k deťom vyznávame a máme (teda sa o to aspoň snažíme :D ). "Dieťa", ktoré by nám "rozviazalo ruky" a bolo by spoločné. Nie len pre nás a naše nosiace aktivity, ale pre ktorúkoľvek maminku (alebo otecka) s chuťou a časom na realizáciu vlastných nápadov a projektov.  Možno s potrebou pomôcť a nejakým spôsobom sa angažovať, alebo aspoň "udržať", aby počas rodičovskej dovolenky človek nevyšiel "z cviku". Toto všetko pod "strechou" vzťahovej výchovy, kontaktného rodičovstva a prirodzenej starostlivosti o dieťa.




A tak sa "narodila" :) 17. marca 2017 uzrela svetlo sveta nezisková organizácia Dieťa v náručí :) Aké je to "bábätko"? No, patrí medzi tie náročnejšie, ktoré si vyžadujú intenzívnu starostlivosť :D Ale tešíme sa, že rastie, rozvíja sa a svojich prvých 6 mesiacov života zvládla nad naše očakávania :) Spolu so svojou staršou sestrou - regionálnou podpornou skupinou Nosíme deti v Prešove, tvoria skvelý tandem. Ruka v ruke spoločne prežívajú radosť z vecí, ktoré sa daria, ale aj starosť, ak sa rastúce "bábätko" potkne alebo narazí a odrie si koleno, či udrie hlavu. Sú nerozlučná dvojka a držia spolu - sú oporou jedna pre druhú ;) A ak aj už jedna nemá síl a hlavou jej behajú myšlienky, či to všetko naozaj stojí za to, tá druhá príde a svojím "náručím" jej dá zakúsiť, že to má zmysel :) A za to vám - mamky a oteckovia - veľká vďaka ;)


Čaká nás ešte dlhá cesta - nové výzvy, inšpirácie, prekážky... Ale to k rastu, dozrievaniu a neskôr k dospievaniu predsa patrí :) Ach, už sa teším na obdobie vzdoru a potom pubertu :D Verím, že minimálne to prvé "obľúbené" obdobie osamostatňovania sa a sebauvedomenia, bude menej temperamentné ako u môjho Mateja :D

Nezisková organizácia Dieťa v náručí je spoločné dielo a môže byť priestorom aj pre teba. Máš chuť realizovať sa? Pomôcť alebo len tak stráviť čas medzi nami a podeliť sa o svoje skúsenosti? Možno máš nápady, ktoré sú momentálne nad tvoje sily, alebo s nimi potrebuješ pomôcť. Ak sú v súlade s našou filozofiou a smerovaním, dvere na spoluprácu sú ti otvorené :)

Môžeš nás aj podporiť a to viacerými spôsobmi:
  • finančným darom na účet SK37 8330 0000 0021 0121 5173;
  • materiálnym darom určeným pre konkrétny program či službu, alebo na režijné náklady neziskovej organizácie;
  • a dobrovoľníckou činnosťou.

Ak si náš sympatizant a páči sa ti, čo robíme, môžeš nás kontaktovať prostredníctvom:
Ak sa chceš dozvedieť o našich aktivitách viac, pozývame ťa na našu webovú stránku nosimedetivpresove.wordpress.com alebo do našej regionálnej FB podpornej skupiny Nosíme deti v Prešove.

Čo na záver? Zostanem pri svojom zvyku a zakončím to citátom: "Ty si chcel, aby som sa šťastne narodil, ochraňoval si ma v matkinom náručí, tebe ma zverili, keď som prišiel na svet..." (Žalm 22, 10-11). Tak, tak :) Tebe patrí toto "dieťa" Pane, tebe :) A ako znie Tvoj prísľub v žalmoch, tak mu prajeme, nech ho neustále obklopuje tvoja láska... a aj keby padol, nezostane ležať, lebo Ty mu podáš ruku ;) (Žalm 32,10 a 37, 24).

Do nosenia priatelia :)



Autorka príspevku: Katarína Šmajdová Búšová

Komentáre

Obľúbené príspevky